• De Europese Centrale Bank (ECB) laat de beleidsrente in de eurozone opnieuw onveranderd.
  • De depositorente blijft op 4 procent, de herfinancieringsrente op 4,5 procent en de marginale beleningsfaciliteit op 4,75 procent.
  • De inflatie is na eerdere renteverhogingen inmiddels flink afgenomen, maar toch blijft waakzaamheid volgens ECB-voorzitter Christine Lagarde geboden.
  • Lees ook: Inflatie is weer terug in Nederland: prijzen stijgen met gemiddeld 1,6% in november

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de beleidsrente in het eurogebied opnieuw ongewijzigd gelaten. Daarmee wordt voor de tweede keer een pauze genomen met het verhogen van de rente om de inflatie onder controle te krijgen.

Op de financiële markten was al verwacht dat de ECB bij het laatste rentebesluit van het jaar wederom pas op de plaats zou maken.

De depositorente in de eurozone staat nu op 4 procent, het hoogste niveau ooit. De herfinancieringsrente blijft op 4,5 procent en de marginale beleningsfaciliteit op 4,75 procent.

De depositorente is de rente die banken ontvangen als ze geld bij de ECB stallen. De herfinancieringsrente is de rente die banken betalen als voor één week geld lenen van de centrale bank. De marginale beleningsrente is de rente die banken betalen als ze één dag geld lenen bij de centrale bank tegen onderpand.

Sinds medio vorig jaar heeft de ECB de leenkosten flink opgeschroefd om de inflatie aan te pakken. De inflatie bedroeg op het hoogtepunt bijna 11 procent.

Beleggers hopen dat de centrale bank in Frankfurt komend voorjaar de rente gaat verlagen nu de inflatie sterk is afgezwakt.

Lagarde: waakzaamheid blijft geboden

President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) stelt dat waakzaamheid geboden blijft in de strijd tegen de inflatie. Volgens haar werd bij de afgelopen vergadering niet door de beleidsmakers gesproken over een mogelijke renteverlaging door de centrale bank.

"Moeten we onze waakzaamheid verlagen? Nee, absoluut niet", stelde Lagarde in een toelichting op het besluit. Ze wees onder meer op de effecten van de loonstijgingen op de inflatie, maar ook de geopolitieke spanningen waardoor bijvoorbeeld de energieprijzen weer sterk kunnen stijgen.

Binnen de ECB werd volgens de Française bij de vergadering dan ook "helemaal niet gediscussieerd" over een renteverlaging. "Daar was geen debat over." Er is volgens haar nog meer werk nodig. Lagarde benadrukte verder dat de ECB bij elke beleidsvergadering kijkt naar de gegevens om het rentebesluit op te baseren.

Inflatie in eurozone dichter bij doel van ECB

De inflatie in het eurogebied van twintig landen zwakte in november af tot 2,4 procent, van 2,9 procent in oktober. Het inflatiedoel van de ECB van 2 procent komt daarmee in zicht. Door de rente te verhogen wordt de economie geremd en dat zorgt weer voor een daling van de inflatie omdat de vraag onder druk komt te staan. Bovendien zijn de energieprijzen sterk gedaald, nadat die vorig jaar nog keihard stegen door de oorlog in Oekraïne.

Er zijn wel zorgen dat door de sterk gestegen rente de economie in een recessie kan belanden. De economie van de eurozone kromp in het derde kwartaal met 0,1 procent en de kans op krimp in het vierde kwartaal is groot. Een technische recessie wordt gedefinieerd als twee kwartalen met krimp op rij.

Voor heel 2023 wordt door de ECB wel op groei gerekend voor het eurogebied, namelijk met 0,6 procent. Volgend jaar zou dan sprake moeten zijn van 0,8 procent groei en 1,5 procent in 2025 en 2026.

LEES OOK: Bescheiden groei van de Nederlandse economie, maar de koopkracht zal wel ‘substantieel’ verbeteren in 2024